Google My Business: Βελτιστοποιήστε την καταχώρηση – Διαχειριστείτε σωστά τις κριτικές

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, όλοι χρησιμοποιούν τόσο την αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Google όσο και τους χάρτες της Google, με σκοπό να βρουν αυτό που ψάχνουν την ίδια χρονική στιγμή που το ψάχνουν. Επομένως, η παρουσία οποιασδήποτε επιχείρησης στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αναζήτησης χρήζει ιδιαίτερης σημασίας. Διαβάστε παρακάτω τι περιλαμβάνει μια σωστή καταχώρηση επιχείρησης στη google.

Τι είναι το Google My Business – Καταχώρηση Επιχείρησης στο Google Maps

Το Google My Business είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όπου η επιχείρησή σας μπορεί να καταχωρηθεί δωρεάν στη Google, και μέσα από εκεί να συνδεθείτε εύκολα με τους πελάτες σας τόσο στην μηχανή αναζήτησης όσο και στους χάρτες Google. Με αυτό το εργαλείο μπορείτε να δώσετε βασικά στοιχεία της επιχείρησής σας, να δημοσιεύετε φωτογραφίες αυτής ή σχετικές με αυτήν , να αλληλεπιδράσετε με τους πελάτες σας και να βελτιώσετε την εικόνα της επιχείρησής σας ή να συνεχίσετε αυτό που κάνετε, μέσα από τις κριτικές που αφήνουν για την επιχείρησή σας.

Κριτικές στο Google Business: Γιατί είναι σημαντικές – Σωστή Διαχείριση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Moz.com, οι top10 παράγοντες που επηρεάζουν τους πελάτες σας, στο Google My Business (GMB), ώστε να κάνουν την ενέργεια που εσείς επιθυμείτε να κάνουν, είναι:

1. Ο υψηλός αριθμός αξιολόγησης στο Google (π.χ. 4-5)
2. Οι θετικές κριτικές
3. Το πλήθος των αρνητικών κριτικών (με κείμενο)
4. Η εγγύτητα της διεύθυνσης στο σημείο προσέγγισης
5. Να υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνύματος μέσα από το GMB
6. Να αναγράφονται οι σωστές ώρες λειτουργίας
7. Η πληρότητα των πληροφοριών
8. Η δυνατότητα να γίνεται κράτηση μέσα από την πλατφόρμα GMB
9. Η συχνότητα των δημοσιεύσεων που γίνονται από την επιχείρηση
10. Να υπάρχει η δυνατότητα ερωτήσεων και απαντήσεων από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης

Επομένως γίνεται κατανοητό ότι οι τρεις πιο σημαντικοί παράγοντες αφορούν τις κριτικές και έτσι αποδεικνύεται έμπρακτα ότι οι κριτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές είτε είναι θετικές είτε αρνητικές. Βοηθούν να γίνει κατανοητή η εμπειρία που είχε ο πελάτης και για αυτό πρέπει να παροτρύνετε τους πελάτες σας να αφήνουν κριτικές.

Πόσες κριτικές χρειάζομαι στο Google My Business;

Πιο συγκεκριμένα, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των νέων πελατών σας. Είναι ο αριθμός των κριτικών που εμφανίζονται στο εταιρικό προφίλ στο GMB και ο βαθμός αξιολόγησης. Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε από το Search Engine Journal & Brightlocal, έδειξε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30 κριτικές για να εμπιστευτούν οι πελάτες μία επιχείρηση και σύμφωνα με άλλη έρευνα που έγινε, από το Search Engine Journal & Syrup, το 82% των πελατών δεν θα επιλέξει επιχείρηση που έχει λιγότερα από τρία αστέρια, ενώ η πλειοψηφία θα επιλέξει επιχειρήσεις που έχουν περισσότερα από τέσσερα αστέρια.

Φυσικά, οι κριτικές δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την κατάταξη της επιχείρησης στις καταχωρήσεις της Google.  Σύμφωνα με την ίδια την Google, τρεις είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες καλής κατάταξης:

1. Η Συνάφεια: Εμφανίζονται οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πιο σχετικές με την αναζήτηση του χρήστη
2. Η Απόσταση: Εμφανίζονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή αναζήτησης του χρήστη
3. Η Διάκριση: Πόσο γνωστή είναι η επιχείρηση

Όπως γίνεται προφανές, ως επιχείρηση δεν έχετε την δυνατότητα να επηρεάσετε την απόσταση του πελάτη από το κατάστημά σας, επομένως θα πρέπει να γίνει βελτιστοποίηση στα άλλα δύο σημεία για να αυξηθούν οι πιθανότητες καλύτερης κατάταξης σας. Ρωτήστε μας περισσότερα για αυτό.

Αυτό, όμως, που μπορεί να γίνει εύκολα και έχει εξίσου μεγάλη σημασία, είναι η σωστή διαχείριση των κριτικών των πελατών σας. Για αυτό σας παρουσιάζουμε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι.

Πρέπει να:

• Απαντάτε σε κάθε κριτική που σας άφησαν είτε αρνητική, είτε θετική, είτε με κείμενο είτε μόνο με αστεράκια.
• Δείξετε ευγνωμοσύνη στον πελάτη που μπήκε στη διαδικασία να σας αξιολογήσει
• Προτρέπετε, τους πελάτες που άφησαν θετική κριτική, να παραμείνουν πιστοί στα προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρετε
• Ενδιαφερθείτε για τον λόγο της αρνητικής κριτικήςώστενα βελτιωθείτε ή να προτείνετε λύση στο πρόβλημά του

Δεν πρέπει να:

• Αγνοείτε τις κριτικές που αφήνουν για εσάς οι πελάτες σας
• Είστε αγενής
• Έρχεστε σε αντιπαράθεση με τους πελάτες σας
• Προσθέτετε ψεύτικες κριτικές

Θυμηθείτε: Ό,τι γράφουμε είναι δημόσιο και ορατό από όλους. Ο σεβασμός πρέπει να είναι πάντα το πρώτο μας μέλημα, ιδιαίτερα όταν η κριτική είναι αρνητική.

Google My Business Διαχείριση Κριτικών Πελατών - Dos and Donts customer reviews
Τα πιο SOS Do’s & Don’ts στη διαχείριση κριτικών στο Google My Business και στα social media.

Σε ποιους απευθύνεται το Google My Business;

Το εργαλείο αυτό της Google απευθύνεται σε ευρεία γκάμα επιχειρήσεων. Δεν είναι περιοριστικό. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι αφορά κυρίως:

• Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς
• Επιχειρήσεις με φυσικά σημεία πώλησης ή γραφεία
• Ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς φυσικά σημεία παροχής των υπηρεσιών τους
• Coworking χώροι εργασίας (αναφέρεται σε εργασιακούς χώρους που μοιράζονται εργαζόμενοι διαφορετικών εταιρειών)

 

Επιπλέον, για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, παρέχονται ειδικά στοιχεία προβολής, όπως:

• Ξενοδοχεία
• Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων
• Γιατρούς
• Οργανισμοί με περισσότερα από ένα καταστήματα

Γιατί είναι σημαντική η παρουσία της επιχείρησης στο Google My Business;

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η παρουσία μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο, στις μηχανές αναζήτησης αλλά και στους χάρτες είναι πολύ σημαντική. Εφόσον αναλογιστούμε ότι όλοι οι άνθρωποι που ανήκουν από τη γενιά των Millenials και έπειτα χρησιμοποιούν καθημερινά και συνεχώς το διαδίκτυο, μπορεί ακόμα πιο εύκολα να γίνει κατανοητό πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη μιας επιχείρησης να βρίσκεται online και να ενημερώνει συνεχώς το προφίλ της. Επομένως, το Google My Business είναι ένα εύχρηστο και εύκολο εργαλείο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενοι αλλά και δυνητικοί πελάτες μιας επιχείρησης μπορούν, μέσα από το εργαλείο Google My Business, να βρουν εύκολα τα στοιχεία της χωρίς απαραίτητα να έχει ιστοσελίδα ή eshop.  Εφόσον, για παράδειγμα, ένας χρήστης γράψει στην αναζήτηση «καφέ Θεσσαλονίκη» θα μπορέσει εύκολα να βρει όλα τα καφέ που βρίσκονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και έχουν εταιρικό προφίλ, και με αυτό τον τρόπο μπορούν να επιλέξουν ανάλογα με την τοποθεσία του καφέ και την τοποθεσία του χρήστη, τις κριτικές της επιχείρησης αλλά και το περιεχόμενο που παρουσιάζει στο Google My Business.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ορατότητας της επιχείρησης. Έρχεται σε επαφή με τους χρήστες του διαδικτύου και γίνεται πιο γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό.  Για παράδειγμα, μια τοπική επιχείρηση ρούχων στο κέντρο της πόλης του Βόλου μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο πελάτες που είναι κάτοικοι της πόλης, αλλά και επισκέπτες αυτής που επιθυμούν να αγοράσουν προϊόντα από τοπικά καταστήματα.

Επιπλέον, το επιχειρηματικό προφίλ στο Google My Business ενισχύει το SEO(SearchEngineOptimization), δηλαδή τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζητήσεις, της ιστοσελίδας μιας επιχείρησης. Το εργαλείο αυτό της Google, δίνει τη δυνατότητα στην κάθε επιχείρηση που έχει ιστοσελίδα ή eshop να προσθέσει το σύνδεσμο και να κατευθύνει τους χρήστες σε αυτήν.

Είναι ίσως το καλύτερο δωρεάν εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε επιχείρηση. Είναι εύκολο στη χρήση, το περιβάλλον του είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το χρήστη και μπορεί να απογειώσει την επιχείρηση χωρίς ιδιαίτερο κόπο, απλά κάνοντας τα παρακάτω βήματα:

• Να γίνεται σωστή επιλογή της κεντρικής κατηγορίας της επιχείρησης
• Να γίνεται σωστή ενημέρωση των πληροφοριών
• Να προστίθενται φωτογραφίες, βίντεο και δημοσιεύσεις για νέο περιεχόμενο (εκδηλώσεις, προσφορές)
• Να γίνεται ενημέρωση του ωραρίου λειτουργίας (εφόσον υπάρχει)
• Να γίνεται ενημέρωση της περιγραφής της επιχείρησης (έως 750 χαρακτήρες)
• Να απαντάτε στα σχόλια/ κριτικές και στις ερωτήσεις των πελατών
• Να γίνει η σύνδεση της ιστοσελίδας σας (εφόσον υπάρχει) ή να δημιουργήσετε μία δωρεάν ιστοσελίδα μέσα από το περιβάλλον του GoogleMyBusiness.

Σημαντική Σημείωση COVID-19:
Θυμηθείτε να ενημερώνετε πάντα το προφίλ σας στο Google My Business, με τις ημέρες και ώρες που είστε ανοιχτά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους όπως η τρέχουσα της πανδημίας, καθώς το κοινό σας μπορεί να μη γνωρίζει το καθεστώς που ισχύει για την επιχείρησή σας καθημερινά.

Για να φτάσατε έως εδώ, σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για το Google My Business και εάν η δημιουργία εταιρικού προφίλ, στο εργαλείο αυτό, σας φαίνεται δύσκολη και περίπλοκη, την αναλαμβάνουμε εμείς. Ακόμα κι αν έχετε κάνει τα βασικά, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε στο να χτίσετε ένα πολύ δυνατό προφίλ στο My Business για την ενίσχυση του Local SEO σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σχεδιάσουμε την καλύτερη παρουσία για την επιχείρησή σας.

espa-el
espa-el
espa-el
espa-el