PWA: the Next Generation App

Οι προσδοκίες που έχουμε από τις ιστοσελίδες μας είναι πλέον πολύ υψηλές. Γι αυτό και συνεχώς ψάχνουμε τρόπους για να κάνουμε τη σελίδα μας πιο εύχρηστη και αποτελεσματική. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το PWA (Progressive Web Application).

Τι είναι το PWA;

Feels like an app, works like a website

Το PWA είναι μια από τις πιο συζητημένες τεχνολογικές αλλαγές στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα υβρίδιο μιας κανονικής ιστοσελίδας και μιας εφαρμογής για κινητά. Αυτό το νέο μοντέλο εφαρμογών επιχειρεί να συνδυάσει τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης με τα πλεονεκτήματα της εμπειρίας του κινητού τηλεφώνου.

Εάν οι εταιρείες διαθέτουν αποκλειστικά εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, αυτό πιθανά να αποτρέπει πολλούς χρήστες που προτιμούν την έκδοση της ιστοσελίδας, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τη λήψη και την εγκατάσταση μιας εφαρμογής είτε λόγω περιορισμένης μνήμης του κινητού είτε λόγω κάποιων άλλων προσωπικών προτιμήσεων.

Τα οφέλη του PWA στις επιχειρήσεις

Παρόλο που το PWA είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών έχει ήδη εκμεταλλευτεί τις εκτεταμένες δυνατότητές του. Ας δούμε τι προσφέρει για να καταλάβουμε γιατί:

Γρήγορη εγκατάσταση

Σε σύγκριση με τις εφαρμογές για κινητά, όταν οι χρήστες εγκαθιστούν PWA, δεν υπάρχουν μεγάλοι χρόνοι λήψης και οι επισκέπτες δεν πηγαίνουν μέσω του Google Play ή του App Store, αλλά μεταφορτώνουν απευθείας την εφαρμογή στη συσκευή τους. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή PWA αποκτά το δικό της εικονίδιο σε τηλέφωνα και tablet, ακριβώς όπως μια εφαρμογή για κινητά, αλλά χωρίς να χρειαστεί να περάσει κανείς από τη μερικές φορές κουραστική και αργή διαδικασία υποβολής στο App Store.

Το PWA ουσιαστικά μειώνει τα βήματα μεταξύ της ανακάλυψης μιας εφαρμογής και της απόκτησης της στην αρχική οθόνη και επομένως εξαλείφει την «φασαρία» της εγκατάστασης μιας εφαρμογής. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τις επιχειρήσεις, ειδικά για τις μικρότερες εταιρείες οι οποίες συχνά δεν έχουν native εφαρμογές λόγω κόστους ή χρονικών περιορισμών.

Offline mode

Η εφαρμογή PWA ανοίγει και όταν δεν υπάρχει δίκτυο ή όταν υπάρχει αρκετά χαμηλής ταχύτητας δίκτυο όπως το 2G.

Engagement

Η εφαρμογή κρατάει τους χρήστες engaged. Αυτό γίνεται με διάφορες λειτουργίες όπως το push notification, το εικονίδιο αρχικής οθόνης, η πλήρης οθόνη και η εφαρμογή χωρίς σύνδεση.

Χαμηλή χρήση δεδομένων

Τα PWA χρησιμοποιούν μόνο ένα κλάσμα της χρήσης δεδομένων σε σύγκριση με τις native εφαρμογές. Μια native εφαρμογή που καταναλώνει 10MB δεδομένων για παράδειγμα μπορεί να πέσει σε μόλις 500ΚΒ με το PWA. Μια τέτοια μείωση ελευθερώνει χώρο για τους χρήστες και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση των smartphones τους.

Οθόνη εκκίνησης

Το PWA προσθέτει μια οθόνη εκκίνησης (splash screen) κατά την εκκίνηση της εφαρμογής. Αυτό κάνει το PWA να μοιάζει περισσότερο σαν μια native εφαρμογή.

SEO friendly

Tα PWA μπορούν να ενισχύσουν την προσβασιμότητα και την δυνατότητα αναζήτησης της εφαρμογής. Τα PWA φορτώνουν γρήγορα και αυτό έχει σημαντική θετική επίπτωση στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης. Επίσης, το PWA αναπροσαρμόζεται γρήγορα και παρέχει μια εξαιρετική εμπειρία στο χρήστη. Όλα αυτά βελτιώνουν σημαντικά την στρατηγική SEO.

Fast & Responsive

Oι μεταβάσεις των σελίδων όταν ο χρήστης αλληλεπιδρά με την εφαρμογή γίνονται γρήγορα και ομαλά και το PWA ταιριάζει σε όλα τα διαφορετικά μεγέθη των συσκευών.

Χαμηλό κόστος

Για τις εταιρείες, το κόστος ανάπτυξης ενός PWA είναι πολύ φθηνότερο από την ανάπτυξη μιας native εφαρμογής. Μια επιχείρηση που χρειάζεται μια native εφαρμογή, θα απαιτήσει την ανάπτυξη αυτής της εφαρμογής τόσο για τις συσκευές Android όσο και για τις συσκευές iOS. Αυτό μπορεί να είναι πολύ δαπανηρό ειδικά για νεοϊδρυόμενες ή μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα, τα PWA είναι φθηνότερα στην παραγωγή, αλλά όχι εις βάρος της λειτουργικότητας.

PWA by ArtAbout

Επικοινωνήστε με την ArtAbout και μάθετε περισσότερα για την δημιουργία μιας proggressive web εφαρμογής και ποια θα είναι τα οφέλη για την δική σας επιχείρηση. Build a web app that users will love!