Όσα ξεχωρίσαμε στο Ecommerce & Digital Marketing Expo 2019

Η ομάδα μας βρέθηκε στην eCommerce expo όπου παρακολουθήσαμε τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου.  Διαβάζοντας ξανά τις σημειώσεις μας, ξεχωρίσαμε μερικά για εσάς:

Το PWA είναι η ανερχόμενη τάση στο Magento eCommerce

Συμμετείχαμε στο συνέδριο “Meet Magento Greece” για να ενημερωθούμε για τις τάσεις και νέες λύσεις στο Magento eCommerce. Το PWA (Progressive Web Application) συζητήθηκε περισσότερο από όλα τα θέματα.Ο Alex Tse από την Scandiweb παρουσίασε το δικό τους theme για Magento PWA eshop, που είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις αυτή τη στιγμή. Σύντομα θα έχετε και το πρώτο δικό μας PWA project…μείνετε συντονισμένοι!

 

Τάσεις στο Ελληνικό Ηλεκτρονικό Εμπόριο

[Κατερίνα Φραϊδάκη-Greca]

Η μέση ετήσια δαπάνη για ηλεκτρονικές αγορές αυξάνεται στην Ευρώπη, φτάνοντας τα 1464€ / αγοραστή. Η αύξηση αυτή ωστόσο, οφείλεται στην Βόρεια Ευρώπη, όπου η μέση δαπάνη είναι 2046€. Στην Νότια Ευρώπη, η μέση ετήσια δαπάνη  ανά αγοραστή είναι μόλις 1030€.

 

Οι Top κλάδοι ηλεκτρονικού εμπορίου για το 2018, σύμφωνα με μελέτη των Greca, ΣΕΠΠΕ, ELTRUN:

Ξενοδοχεία, Ταξίδια, eFood, Μόδα, Τεχνολογία, ηλεκτρονικά Φαρμακεία

Το φαινόμενο omni channel  είναι πια πραγματικότητα που δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε.

Το φαινόμενο ROPO (Online Αναζήτηση – Offline Αγορά) είναι 70%

Το Showrooming (Αναζήτηση στο κατάστημα, Online Αγορά) ανέρχεται στο 25%

Δυναμική (και ευκαιρίες) Ηλεκτρονικού Εμπορίου στην Ιρλανδία

[Lorraine Higgings – MKC communications]

Η Ιρλανδία είναι αγορά με τεράστιο κενό στο ecommerce, αποτελώντας έτσι μεγάλη ευκαιρία για eshops με εξαγωγικές “ανησυχίες”.

Ενώ περίπου 850.000€ δαπανώνται σε ηλεκτρονικές αγορές κάθε ώρα, τα 650.000€ φεύγουν από τη χώρα. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους: Μόλις το 22% των επιχειρήσεων εκεί έχουν website, και περίπου 3 στα 4 από αυτά δεν έχουν ενεργοποιημένη τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών. Ταυτόχρονα, το 63% των Ιρλανδών θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν website.

Greek Sellers στο eBay

[Anna Pelkin, eBay Israel]

Υπάρχουν 10.000 Έλληνες sellers στο eBay και μάλιστα κάθε 29 δευτερόλεπτα, γίνεται μια πώληση από την Ελλάδα. Τα συλλεκτικά είδη είναι πρώτα με σε πλήθος καταχωρήσεων, με 310.000 προϊόντα ενώ τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων ακολουθούν με 90.000.

Τι αγοράζουν οι Έλληνες στο eBay: Κινητά, Είδη Σπιτιού & Κήπου

Για να εμπνέουν εμπιστοσύνη οι πωλητές πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες αρχές που ισχύουν και για οποιοδήποτε eShop, Magento ή μη.

1. Λεπτομερής περιγραφή προϊόντος

2. Πολλές Φωτογραφίες προϊόντος

3. Ξεκάθαρη πολιτική τιμολόγησης – αποστολής – πληρωμών

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες eshop πρέπει να λάβουν υπ’ όψη τη φύση του προϊόντος. Με τα υπέροχα case study της Kipling και της  Lenovo η κα. Anna Pelkin έδωσε έμφαση στις διαφορές του user experience λόγω του ότι οι πελάτες της Kipling αναζητούν περισσότερο φαντασία & ιδέες ενώ της Lenovo πληροφορίες.

Η προσέγγιση που πρότεινε η κα. Pelkin για νέες αγορές είναι να εστιάσει η επιχείρηση σε μία αγορά πρώτα και στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Το πρώτο βήμα είναι πάντα το να βρει η επιχείρηση το συγκριτικό της πλεονέκτημα.  

 

Γιατί οι πελάτες σας είναι οι καλύτεροι marketers

[Anne Tempelmeier, Hubspot]

Sources of information customers trust

Την παρουσίαση αυτή της Anne Tempelmeier από την εταιρεία Hubspot την περιμέναμε καιρό.  Όταν ακούς το case study της Hubspot προφανώς κάθε πρόταση έχει ιδιαίτερη αξία, αλλά θα μοιραστούμε τις πιο σημαντικές:

1. Η Hubspot σταμάτησε να χρησιμοποιεί το παραδοσιακό marketing funnel εδώ και ένα χρόνο. 

2. “Οι χαρούμενοι πελάτες σου θέλουν να σε βοηθήσουν”

 

Η κοινότητα του Magento

Η κυρία Marsha Naidoo, COO στην Mage Mojo, μίλησε για την αυξανόμενη συνεισφορά των Magento Developers στην κοινότητα και μοιράστηκε μαζί μας ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για το Magento, το μερίδιο αγοράς του παγκοσμίως (30% ή 100.000 eshops) και τους τρόπους συνεισφοράς στο Magento community.

 

Adobe + Magento = Power

Ο κ. Ami Verma, συνιδρυτής της Techies India Inc. παρουσίασε το μέλλον των δύο δυνάμεων Adobe + Magento και τι επιφυλάσσει για εμπόρους, developers και agencies.  (Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Adobe κατέχει πλέον και την Magento). Εμείς, σαν ένα ecommerce agency που χρησιμοποιεί την ολοκληρωμένη λύση της Adobe Suite & του Magento βρήκαμε πολλά ενδιαφέροντα σημεία στην ομιλία του.

 

Τάσεις στο Programmatic marketing

Η κα. Aleksandra Beyer Nunes από τον Economist μίλησε για το programmatic marketing και τις ενδιαφέρουσες ιδέες για out-of-home programmatic (π.χ. σε billboards) και το πώς η φωνητική αναζήτηση θα επηρεάσει το programmatic. Συμφωνούμε απόλυτα με τη δήλωσή της  “Η διαφάνεια είναι το νέο νόμισμα”.

 

Πώς να ευθυγραμμίσετε το content strategy με τις στιγμές κατανάλωσης

Η ομιλία “How to align your content strategy with Consumer Moments of consumption”, του κ. Federico Oliveri από την Social Bakers ήταν αυτή που η Digital Marketing Manager μας ανυπομονούσε να δει.  Με το case study της ΝΟΥΝΟΥ, ο κ. Oliveri μας έδειξε πώς η αξιοποίηση του gamification μπορεί να αυξήσει το engagement και να φέρει qualfied traffic από το Facebook.

Επιπλέον, η επικοινωνία μέσα στην ομάδα και η χρήση δεδομένων για τη βελτιστοποίηση είναι παράγοντας επιτυχίας.

 

Άλλα στοιχεία ecommerce marketing

Ο κ. Demetris Stefani από την Hivebreed δήλωσε ότι “το Digital έχει διαταράξει την ίδια τη ζωή – Digital is a life disruptor” . Μοιράστηκε μαζί μας ένα ενδιαφέρον πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού.

Ο κ. Andraz Stalec από την Redorbit μίλησε για μια συνηθισμένη παρανόηση όσον αφορά στο online traffic. Τα πρακτικά tips του πώς να χρησιμοποιούμε brand stickiness αναφορές στο Google Analytics  ήταν σίγουρα χρήσιμα και ήδη ξεκινάμε την εφαρμογή στους συνεργάτες μας.  Εξίσου χρήσιμα είναι τα insights του στο πώς να εντοπίζουμε τους 12 τύπους των search users.  Τα takeaways της ομιλίας του μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε multibrand eshops. Τέλος, η φράση του που ξεχωρίσαμε:   “Οι κακές υποθέσεις είναι αυτές που οδηγούν σε αποτυχία – όχι οι τακτικές PPC”  και επίσης “Ξεχάστε όσους αγόρασαν – Εστιάστε στο 98% που δεν έκανε αγορά”

Ο κ. Luca Brighenti από τη B4Bind ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα σκέψη ότι “το personalization μέσα στα eshop δεν προκαλεί πιο έξυπνο engagement, αλλά δημιουργεί σιλό επικοινωνίας που μόνο θετικά δεν είναι”

 

Το ιδιαίτερο case study του Zalando

Βρεθήκαμε και στις δύο ομιλίες για το Zalando, που έγιναν από τους Nidhi Arya και Pavlo Kuznyetsov. Το Zalandο είναι πραγματικά case study στο πώς μπορεί κανείς να αλλάξει την αγορά. Το Zalando άλλαξε την σχέση με την μόδα εστιάζοντας στο “κοινό καλό” για το οποίο ενδιαφέρονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές. Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέρονται που ακούσαμε, κρατάμε το ότι υπάρχει μια ευκαιρία 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο circular fashion.

Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους ομιλητές που μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις τους.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Richard Stallman: Το να μοιράζεσαι γνώση είναι η πιο βασική κίνηση φιλίας.

espa-el
espa-el
espa-el
espa-el