Δημιουργία eShop και Εφορία – Τα 4 συχνότερα ερωτήματα [2022]

Πολύ πριν την απόφαση για την επιλογή της πλατφόρμας στην οποία θα κατασκευαστεί το eshop, τον future eshop owner απασχολούν ζητήματα σχετικά με τις λογιστικές και φορολογικές επιπτώσεις της απόφασης να δημιουργήσει ένα eshop. Συγκεντρώσαμε τα 4 πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με τη φορολογία και τα λογιστικά που κάνουν όσοι σκέφτονται να ξεκινήσουν δραστηριότητα στο ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα στο 2022.

Τα απαντάμε με τη βοήθεια της κυρίας Φανής Φωτοπούλου, Λογίστριας-Φοροτεχνικού Α’ τάξης του λογιστικού γραφείου Analysis.

1.Τι φορολογία έχουν τα e-shop;

Η επιχείρηση e-shop φορολογείται ανάλογα με τη μορφή της.

Μιλώντας για ατομικές επιχειρήσεις η φορολογία αρχίζει από τα 9% για κέρδη ως και 10.000 ευρώ,  φθάνοντας κλιμακωτά μέχρι και  το 44% για κέρδη που υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ.

Στη περίπτωση που ο επιχειρηματίας επιλέξει να λειτουργήσει το e shop του με τη μορφή εταιρίας,  δηλαδή Ομόρρυθμη , Ετερόρρυθμη, Ε.Π.Ε, Ι.Κ.Ε ΑΕ κλπ , τότε ο συντελεστής φορολόγησης είναι στο 22% για το 2021-2022, ανεξαρτήτως ποσού κερδών (για το 2020 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 24%).

Να προσθέσουμε ότι στη περίπτωση των κεφαλαιουχικών εταιριών, δηλαδή ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ , θα πρέπει να συνυπολογίζεται και ένα 5% για φόρο μερισμάτων των μελών που συμμετέχουν στην εταιρία.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη προκαταβολή φόρου. Επιπλέον από το φόρο που προκύπτει όπως εξηγήσαμε παραπάνω, καλούμαστε να προκαταβάλουμε και ισόποσο φόρο ως προκαταβολή επόμενου έτους, ενώ παράλληλα αφαιρείται το ποσό που είχαμε προπληρώσει αντίστοιχα το προηγούμενο έτος ως προκαταβολή.

Ειδικά το πρώτο έτος για τις ατομικές και για τα 5 πρώτα έτη για τις εταιρίες το ποσοστό προκαταβολής φόρου ορίζεται στο 50% αντί 100%.

Μια επιπλέον ελάφρυνση που έχουν οι ατομικές για τα πρώτα 5 έτη είναι ότι απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος που ανέρχεται στα 650 ευρώ. Για τις εταιρίες αυτό δεν ισχύει δυστυχώς, στις οποίες το  τέλος επιτηδεύματος είναι στα 1.000 ευρώ και ισχύει από το πρώτο χρόνο. Το τέλος επιτηδεύματος χρεώνεται ανεξάρτητα αν η επιχείρηση δηλώσει κέρδη ή ζημίες.

 

2.E-shop με έδρα το σπίτι γίνεται;

Μπορούμε να δηλώσουμε ως έδρα το σπίτι για συγκεκριμένες εργασίες  παροχής υπηρεσιών

Εφόσον όμως τα e-shop στη πλειοψηφία τους έχουν εμπορική δραστηριότητα, θα πρέπει να ορισθεί μια επαγγελματική έδρα διαφορετική από αυτή της οικίας του επιχειρηματία. Εδώ και πάλι εξαίρεση σε αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα εμπορικό e-shop στο οποίο όμως δεν θα υπάρχει φυσική διακίνηση εμπορευμάτων ( πχ περίπτωση e-books) και δεν θα δέχεται πελάτες στο χώρο του.

Στο χώρο αυτό θα πρέπει να διαφυλάσσονται τα εμπορεύματα. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από φορολογικής άποψης για  τα τετραγωνικά μέτρα ή για τον όροφο.

Προσοχή όμως! Εάν απαιτείται άδεια λειτουργίας, όπως για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για παράδειγμα, τότε εκτός των άλλων θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες που ορίζει ο νόμος για τις προδιαγραφές του χώρου.

 

3.Ποιοι Κ.Α.Δ. χρησιμοποιούνται στα e- shop ;

Δεν έχει ορισθεί κάποιος συγκεκριμένος Κ.Α.Δ που να προσδιορίζει γενικά κάθε e-shop.

Ο Κ.Α.Δ ή οι Κ.Α.Δ που θα επιλεχθούν θα πρέπει να  περιγράφουν την δραστηριότητα που θα κάνετε, ανεξάρτητα αν αυτή θα την ασκήσετε σε φυσικό ή  ηλεκτρονικό κατάστημα.

Για παράδειγμα, ένας κατασκευαστής υποδημάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο eshop του τους παρακάτω Κ.Α.Δ. που θα χρησιμοποιούσε και στο φυσικό του κατάστημα.

47 72 72 00  – Λιανικό εμπόριο υποδημάτων

46 42 12 00 – Χονδρικό εμπόριο υποδημάτων

 

4.E-shop χωρίς ΤΕΒΕ (ΕΦΚΑ) γίνεται;

Η εγγραφή στον ασφαλιστικό φορέα , πρώην ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ, είναι υποχρεωτική διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έναρξη εργασιών.

Η έναρξη επίσης είναι υποχρεωτική, εφόσον τα e-shop σύμφωνα με τη νομολογία έχουν χαρακτηριστικά οργανωμένης επιχείρησης και δεν αποτελούν ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα ακόμα και αν ο τζίρος δεν  υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ετησίως.

Βέβαια το ποσό που τελικά θα καταβληθεί  στον ΕΦΚΑ εξαρτάται με το ποια κλίμακα θα επιλέξει ο ασφαλισμένος και διαμορφώνεται στη περίπτωση που είναι ο ίδιος παράλληλα ασφαλισμένος ως μισθωτός.

 

Fotopoulou Fani e-analysis

Η κα. Φανή Φωτοπούλου διευθύνει το λογιστικό γραφείο Analysis στη Θεσσαλονίκη, που μετρά πάνω από 40 χρόνια παρουσίας και εξειδικεύεται στη λογιστική εταιριών και τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Εάν ενδιαφέρεστε για δημιουργία eshop και έναρξη επιχείρησης, υπάρχει μια προσφορά για δωρεάν έναρξη επιχείρησης

espa-el
espa-el
espa-el
espa-el